maandag 24 oktober 2022

Mooie natuur en mooi werk van de fraters

Vandaag staat een tocht naar het westelijke puntje van Flores op het programma. Het wordt een tocht van circa 3 uur (135 km)  per auto over de voormalige 'Wilhelminaweg'. Dit is de (enige) weg die van oost naar west op Flores loopt. En we rijden vandaag het stuk vanaf Maumere waar we logeren. Het is een weg die eerst langs de noordkust loopt, vervolgens door de bergen gaat (over een pas) en daarna langs de zuidkust. In Pulsa gaan we een locatie van de fraters bezoeken.

De tocht loopt door een typisch Indonesische omgeving. Eenvoudige en kleurige huizen, sommige zijn een bouwval of gemaakt van slechts enkele houten panelen. Veel dakplaten zijn van metaal. Opvallend is dat er geen wet op de lijkbezorging is en dat veel mensen het graf van hun geliefde bij huis hebben gemaakt. En vaak zijn dit mooie kleurige graven die eruit springen. Waarschijnlijk geeft dit fijne herinneringen voor de bewoners? Na enige tijd klimt de weg en uiteindelijk komen we op de pas met de naam Ile Wengot. Boven op de pas, midden in het bos, hebben we een pauze. De geluiden van krekels en andere faunabewoners zijn overheersend aanwezig. Een bijzondere ervaring.

Rond koffietijd komen we aan in Pulsa. En net als altijd staat hier de koffie met een taartje weer klaar voor ons. Dit keer chocoladecake, best lekker. Nadat de inwendige mens is versterkt krijgen we een rondleiding over het terrein. Er is een kloosterhuis van de fraters waar de groep samenleeft. Je kunt je bij zoiets een woongemeenschap van 6 tot 8 fraters voorstellen. Ieder heeft een eigen kamer met bed, bureau, kast en sanitair en het leven is vooral gemeenschappelijk. Dus er is een soort woonkamer voor de recreatie en om te eten en veelal een mooie buitenruimte om in de schaduw, met een beetje wind, buiten te zitten. En daar het leven te delen. Vroeger droegen de fraters 'bedrijfskleren' en je moet daarbij denken aan een witte mantel en als sierraad een kruis met Jezus. Tegenwoordig wordt dit bijna niet meer gedragen. Er zijn enkele die het nog op de feestelijke momenten doen. Fraters zijn ingetreden en hebben een levenslange gelofte afgelegd. In de praktijk kunnen zij hele verschillende werkzaamheden doen. Bij de fraters van Utrecht zijn veel mensen betrokken bij het onderwijs aan jongeren, dit is de specialiteit die zij hebben. Dus leerkracht, schooldirecteur, administratie, tuin, etc. zijn de dagelijkse bezigheden. 

Op de locatie in Pulsa is een middelbare school, voor honderden leerlingen. En er zijn ook twee internaten voor zowel jongens als meisjes. Hier zijn totaal circa 80 deelnemers, veelal vanuit plaatsen met een te grote afstand of van de eilanden. We bezoeken alle verschillende ruimtes en vooral de ontmoetingen met de leerlingen zijn erg leuk. Stel je hierbij onze Koningsdag voor en wij nemen de rol van de koninklijke familie. Oftewel we ontregelen diverse klassen, laten ons fotograferen of nemen samen een selfie. De muziek klas geeft een mooie uitvoering. Maar zelf gaan we natuurlijk geen oud-hollandse spelen doen. 

Na de rondleiding is het tijd voor een borrel en daarna een lunch. Prima eten en drinken en iedere dag min of meer hetzelfde. Soep, rijst, vlees, vis, groenten, kroepoek en een fruit met mayonaise en kaas als toetje. Het is prima eten.

Na de lunch nog even naar Weri, een plaatsje helemaal op de westkop van Flores. Hier hebben de fraters nog een locatie met een retraitescentrum en een agrarische bestemming. Er worden varkens gehouden, groenten en fruit gekweekt en er is een meranti plantage. Dit laatste duurt natuurlijk even maar wie voor de lange termijn oog heeft zorgt dat er dan ook wat is. Vervolgens is de weg terug nog lang. Langzamerhand wordt het donker en vanaf 17.00 uur rijden we nog 1,5 uur in het donker. Voor wie dit soort landen kent weet wat dat betekent. Eigenlijk levengevaarlijk om nog te rijden. Velen zonder verlichting en toch maar raak rijden. Gelukkig gaat het goed en veilig komen we in ons hotel aan. Het was weer een mooie dag. We hebben mooie natuur gezien en mooi werk van de fraters. 


Geen opmerkingen: